Uzaktan Eğitim Sırasında Çocuğunuza Yardımcı Olun
Çocuk - Ergen Psikolojisi, Günlük Hayatta Psikoloji, Koronavirüs ve Psikoloji, Sınav Psikolojisi Ağu 31, 2020

2020 – 2021 eğitim yılı 31 Ağustos itibariyle uzaktan eğitimle başladı. Yaklaşık 18 milyon öğrenci okullarda yüz yüze eğitimin başlayacağı duyurulan 21 Eylül’e kadar derslerine EBA TV ve online canlı dersler üzerinden devam edecek. Koronovirüs (Covid-19) salgını ile ilgili riskler artarsa uzaktan eğitim süreci de daha uzun sürebilir.
Sizler de bir ebeveyn olarak bu uzaktan eğitim sürecinde çocuğunuzun başarısında önemli bir rol oynayacaksınız. Uzaktan eğitim döneminde, çocuğunuzun performansı üzerinde olumlu etkileri olacak şekilde ev ortamını düzenleyebilir, destek ve rehberlik sağlayabilirsiniz. Bu nedenle, çevrimiçi öğrenimlerine aktif bir şekilde ilgi göstermenizi ve evde doğru öğrenme ortamını sağlamanızı öneririm.
Bu yazıda sizlere çocuğunuzun uzaktan eğitim sürecini verimli geçirebilmesine adına neler yapabileceğinizi aktarmaya çalıştım.
Çocuğunuzun öğrenimine ilgi göstermek, başarıları ve özgüvenleri üzerinde olumlu bir etkiye sahip olacaktır. Çocuğunuzun öğrenme hedeflerini ve öğrenme zaman çizelgesini sık sık kontrol etmenizi tavsiye ederim. Ayrıca ders materyallerini, duyuruları ve ödev geri bildirimlerini gözden geçirmek için çevrimiçi e-öğrenme platformlarını (EBA ya da okulun kullandığı diğer platformlar) günlük olarak kontrol etmenizi tavsiye ederim.
Ebeveyn olarak, derse başlamadan önce çocuğunuzla birlikte önceki konuların üzerinden geçerek onu destekleyebilir ve en önemlisi harcadığı çaba için olumlu destek sağlayabilirsiniz.
Öğretmenleriyle mutlaka haberleşin ve görüştükten sonra, okulla haberleştiğinizi bilmesi önemli olduğu için öğrendiklerinizi çocuğunuzla paylaşın. Bir e-öğrenme platformu kullanmayan ve sadece EBA üzerinden devam eden okullar için, önemli tarihler, duyurular ve olası ödevlerden haberdar olmak için okulla düzenli olarak iletişim kurun.
Önemli sınav / ödev tarihleri ve çalışma konuları hakkında bilgi sahibi olarak, çocuğunuzla kendi çalışma programınızı oluşturabilirsiniz. Bu, akşamları küçük bölümler halinde birlikte çalışmayı da içerebilir.
Daha küçük çocuklar için, onlara derslerde yardımcı olmanızı ve son teslim tarihlerine kadar ödevlerini tamamladıklarından emin olmanızı öneririm. Çocuğunuzun başarıları cesaretlendirmenizin ve kutlamanızın büyük bir motivasyon kaynağı olduğunu bilin ve ona çabalarının fark edildiğini hissettirin.
Çocuğunuz rutin derslerden hızlıca sıkılırsa, arkadaşları veya kardeşleri ile öğrenme yarışmaları oluşturarak yeni öğrenme deneyimleri sunabilir ve sıkıcılığı azaltabilirsiniz. Ayrıca dışarıdaki fiziksel aktiviteleri ve oyunları ders aralarına dahil ederek günlük programlarını bölmek de etkili olacaktır.
Aileler için uzaktan eğitim ipuçları:
- Çocuğunuzun günlük / haftalık ders programını ve öğrenme hedeflerini önceden bilin (EBA programlarına ve ders videolarına ulaşmak için buraya tıklayın).
- Çocuğunuzla birlikte tutarlı (yani uygulanabilir) ve esnek bir günlük ders ve etkinlik programı oluşturun
- Cesaret verin! Çocuğunuzun başarılarını ve çabalarını kutlayın.
- Dersleri takip etmesi konusunda olumlu geribildirim verin.
- Çocuğunuzla bire bir olumlu sohbetler ve etkileşimler yapın, özellikle de yaramazlık yapıyorsa.
- Uzaktan eğitimdeki derslerin önemi hakkında konuşun.
- Kardeşleri veya sınıf arkadaşları arasında küçük öğrenme yarışmaları yaratarak onları ilgilerini çekecek yeni öğrenme deneyimleri oluşturun.
- Çocuğunuzun günün erken saatlerinde fiziksel olarak kendini çok yormadığından ve derslere yorgun girmediğinden emin olun.
- Evde internet erişimi için yeterli cihazınız yoksa ortak cihaz kullanımı için bir program oluşturun.
Çalışan ebeveynler için uzaktan eğitim tavsiyeleri:
- Okulunuzun uzaktan eğitim modelini ve programını öğrenin. Canlı ders yapacaklar mı? Ödev verilecek mi? Dersler ne zaman? gibi soruların cevaplarını bilin.
- Bir günlük rutin oluşturun ve hem size hem de çocuğunuza uyan tutarlı (yani uygulanabilir) ve esnek bir günlük ders ve etkinlik programı oluşturun.
- Çocuğunuzu takip edebilmek için işe gitmeden önce sabahları birkaç dakika günlük programını konuşmaya ayırabilirsiniz.
- Okulunuza ödevleri size gönderip gönderemeyeceklerini sorun, böylece ödevlerin ne zaman yapılacağını bilebilirsiniz.
- Çocuğunuzun eğitimini takip etme ve destek görevini aile üyelerinizle paylaşın. Böylece yorgunluğun ve unutmanın üstesinden gelebilirsiniz.
- Bu zorlu dönemde işvereninizle size nasıl destek olabileceğini mutlaka konuşun.
- Okulunuzun öğretmenleri, rehberlik uzmanları ve yöneticilerinin iletişim bilgilerini isteyin.
Bu yazıda bahsettiklerimin yanında sınav psikoloji ile ilgili yazılarımı okumak için buraya tıklayabilirsiniz: Sınav Psikolojisi
Çocuk ve ergen psikolojisi ile ilgili yazılarımı okumak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz: Çocuk – Ergen Psikolojisi
Son olarak, bu zorlu dönemde her şeyin olması gerektiği gibi ya da kusursuz olamayacağını kendinize hatırlatın ve hem çocuğunuzun hem de sizin bu süreci sağlıklı atlatmasının en önemli şey olduğunu bilin.
Tüm öğrencilerimize ve velilerimize sağlıklı bir eğitim yılı dilerim.