Uzaktan Eğitim: Öğrenciler İçin İpuçları
Çocuk - Ergen Psikolojisi, Koronavirüs ve Psikoloji, Sınav Psikolojisi Eyl 02, 2020

Evden uzak eğitime katılmanın büyük bir zorluk olduğunun farkındayım. Hele ki uzunca bir süredir okula gitmememin yanına yaz tatilinin bitmesi de eklenince daha da zor oluyor.
Bütün bir yaz hiç derslerle ilgilenmedikten sonra evde online derslere katılmak oldukça garip, sıkıcı ve gereksiz gelebilir. Ve bilin ki bu hisler tamamen normaldir! Instagram’da öğrencilere evden uzaktan eğitime katılmayı sevip sevmediği sorulduğunda elde edilen sonuçlar bence hiçbirinizi şaşırtmayacak: %63 nefret ettiğini, %37 sevdiğini söylemiş.
İyi haber şu ki, bu duruma uyum sağlamak için kullanabileceğiniz birçok yol var. İşte yardımcı olabilecek bazı ipuçları, püf noktaları ve fikirler!
Düzenli olun
Araştırmalar, düzensiz olmanın ve dağınık bir ortamda bulunmanın stres seviyelerini artırabileceğini göstermiştir. Organize olduğunuzda, eşyalarınızın nerede olduğunu veya belirli bir ödevde nerede olduğunuzu hatırlamak daha kolay olduğu için ‘zihinsel yükü’ azaltır.
İşte düzenli olmak için kullanabileceğiniz bazı fikirler:
- İster bir kağıt, ister cep telefonu uygulaması olsun bir planlayıcı kullanın
- Büyük görevleri küçük adımlara bölün
- Kendinize özel bir çalışma alanı oluşturun
- Önemli tarihler için (ödevler gibi) hatırlatıcılar ayarlayın
- Günün başında ders ve ödev yükünüzü planlamak için biraz zaman ayırın
- Her günün sonunda çalışmanızı gözden geçirin ve ertesi günü planlayın
Bir rutin oluşturun
Beyinlerimizin gelecekte karşılacağımız şeylere hazırlanmak için ‘ipuçları’ kullandığını biliyor muydunuz?
Örneğin, soğan kokusu beyninizin ‘yemeğin geldiğini’ bilmesini sağlar ve aslında vücudunuzu sindirime hazırlamaya yardımcı olur.
Yatmadan önce dişlerinizi fırçalamak, hafifçe gerinmek ve kitap okumak gibi bir rutin vücudunuzun uykuya hazırlanmasına yardımcı olur.
Ders için ayrılmış bir alana ve rutine sahip olmak ise zihinsel olarak öğrenmeye ve hatırlamaya hazırlanmanıza yardımcı olur. Ayrıca bahaneler kapılmanızın da önüne geçer.
Rutin oluşturma fikirleri:
- Derse hazırlanmanıza yardımcı olacak bazı ön öğrenme ritüelleri yapın, örneğin sağlıklı bir kahvaltı yapın
- Öğrenme zamanı geldiğinde dikkat dağıtıcı şeyleri ortadan kaldırın
- Her gün aynı saatte ve aynı şeyleri yaparak derse başlayın
- Yemek yemek ve temiz hava almak / egzersiz yapmak için yeterli mola verdiğinizden emin olun.
Evde olmanın avantajlarından faydalanın
Uzaktan eğitimli ilgili bazı güzel şeyler de var. Bunların keyfini çıkarıp, durumu can sıkıcı olmaktan çıkarabilirsiniz.
İşte hoşunuza gidebilecek bazı öneriler:
- Okula gittiğiniz zamanlara göre daha fazla uyuyabilirsiniz
- Özellikle zorlandığınız konularda kendi hızınızda gidebilirsiniz
- Sınıf arkadaşı olarak evcil hayvan sahibi olabilirsiniz 🙂
- Öğle yemeğinde daha taze ve sevdiğiniz şeyler yiyebilirsiniz
- Dikkati dağıtan şeyler az olduğundan (laf atan bir arkadaş gibi) dersleri daha hızlı bitirebilirsiniz
- Aralarda istediğinizi yapabilirsiniz, evet oyun oynamak gibi 😉
Sorunu çözün
Online dersleri sevmiyor musunuz? Oturma odanızda konsantre olmakta zorlanıyor musunuz? Arkadaşlarınızla sohbet etmeyi mi özlediniz?
Uzaktan eğitimle ilgili hoşlanmadığınız veya zor bulduğunuz kısımlar varsa, olası çözümleri aramak faydalı olabilir.
Sorunları çözmek için:
Sorun: Problemin ne olduğunu bulun.
Seçenekler: Çözmek için deneyebileceğiniz farklı seçenekler nelerdir?
Sonuçlar: Farklı seçeneklerin sonuçları neler olabilir?
Seçin: Denemek için birini belirleyin.
Nasıl gitti? İşe yarayıp yaramadığını düşündüğünüzden emin olun. İşe yaramadıysa, başka bir seçenek belirleyin ve tekrar deneyin.
Aksiliklere hazırlanın
Hayalinizdeki iş evden çalışmayı / kendi patronunuz olmayı içeriyorsa, bu dönemi başarılı olmak için ihtiyaç duyacağınız becerileri öğrenmenin ve uygulamanın bir yolu olarak kullanın, özellikle de işler ters gittiğinde.
- Dikkat gelir ve gider. Düzenli ‘mini molalar’ planlamak, daha iyi anlamanıza yardımcı olur.
- Teknik sorunlar için bir planınız olsun. Bazen WIFI’nız sebepsiz yere kesilir. Böyle bir durumda ne yapacağınızı / kime söyleyeceğinizi belirleyin.
- Yanlışlarınız olacak ve bu normal. Bunlarla ilgili soru sormaktan korkmayın.
Akıllı çalışın, çok değil
Beyninizin yeni bilgileri nasıl öğrendiğini (ve hatırladığını) anlayarak çalışma alışkanlıklarınızı kolaylaştırabilirsiniz. İpuçlarına bakmadan önce, beyninizin yeni şeyleri nasıl öğrendiğini ve zamanla bunlarda nasıl daha iyi hale geldiğini gözden geçirelim:
- Öncelikle beyninizin yeni beyin hücreleri üretmesi ve ardından onları yeni ‘sinir yolları’ (bağlantılar) oluşturmaları için yerleştirmesi gerekir.
- Ardından, her pratik yaptığınızda, prova yaptığınızda veya bu bilgiyi hatırladığınızda, sinirsel bağlantılar güçlenir.
- Son olarak, yeterince pratik ve prova ile, bilgiyi ‘öğrenirsiniz’ ve hatırlaması ya da yapması daha kolay hale gelir.
Kolay öğrenmek için ipuçları
Artık beynin nasıl öğrendiğini bildiğinize göre, işte bunu kendi yararınıza kullanmanın bazı yolları:
- Aklınızdan prova yapın. Bir şeyi izlediğinizde veya hayal ettiğinizde, beyniniz sanki gerçekten yapıyormuşsunuz gibi tepki verir. Bu tür bir zihinsel prova, matematik gibi bir çok ders için öğrenmeyi hızlandırır!
- İyi bir uyku çekin. Uyku, yeni beyin hücreleri ürettiğiniz ve bilgiyi kısa süreli hafızadan uzun süreli hafızaya taşıdığınız bir zamandır.
- İyi bildiğiniz şeyler ile yeni bilgiler arasında ilişkiler / bağlantılar oluşturun. Örneğin, matematik denklemleri hakkında bir şarkı yapmak ya da Kurtuluş Savaşı hakkında bir çizgi roman oluşturmak, birçok bilgiyi hatırlamanızı kolaylaştıran yaratıcı yollardır.
- Öğrenmek için yaratıcılığı kullanın. Notlarınızı yeniden okumak, bilgileri öğrenmenin veya hatırlamanın en etkili yolu değildir. Bilgiyi uygulamak gerekir! Örneğin, akşam yemeği pişirirken ailenize yeni bir bilgiyi anlatabilir veya hatırlamanıza yardımcı olmak için coğrafya müfredatınıza göre eğlenceli bir ‘bilgi yarışması’ düzenleyebilirsiniz.
Son Söz
Tüm bu aktardıklarımı okumanıza rağmen uygulamakta zorlanabilirsiniz. Öncelikle denemekten vazgeçmeyin. Ancak denemenize rağmen uzaktan eğitim sizi eğitim hayatından koparıyorsa bir uzman desteği almanın işinizi kolaylaştıracağını bilin.
Destek almak için benimle iletişime geçebilirsiniz. Randevu almak ya da soru sormak için buraya tıklayabilirsiniz.