Kaygı, yaşamın beklenen bir parçasıdır. İş yerinde bir sorunla karşılaştığınızda, sınava girmeden veya önemli bir karar vermeden önce kendinizi endişeli hissedebilirsiniz. Ancak kaygı bozuklukları, geçici endişe veya korkudan fazlasını içerir. Kaygı bozukluğu olan bir kişi için kaygı kaybolmaz ve zamanla daha da kötüleşebilir. Semptomlar iş performansı, okul çalışması ve ilişkiler gibi günlük aktiviteleri bozucu etkilerde bulunabilir.
Yaygın anksiyete bozukluğu, panik bozukluğu ve fobiler olmak üzere çeşitli anksiyete bozuklukları vardır.
Belirti ve Bulgular
Yaygın Anksiyete Bozukluğu
Yaygın anksiyete bozukluğu (YAB) olan kişiler, en az 6 ay boyunca çoğu gün kişisel sağlık, iş, sosyal etkileşimler ve günlük rutin yaşam koşulları gibi bir dizi şey hakkında aşırı endişe yaşarlar. Korku ve kaygı, sosyal etkileşimler, okul ve iş gibi yaşam alanlarında önemli sorunlara neden olabilir.
Yaygın anksiyete bozukluğu belirtileri şunları içerir:
- Huzursuz, yaralanmış veya dışlamış hissetmek
- Kolay yorulmak
- Konsantre olmakta zorluk çekmek; zihin boşalması
- Sinirli olmak
- Kas gerginliğine sahip olmak
- Endişe duygularını kontrol etmede zorluk
- Uykuya dalmada veya uykuda kalmada zorluk, huzursuzluk veya tatmin edici olmayan uyku gibi uyku problemleri yaşamak
Panik Bozukluk
Panik bozukluğu olan kişilerde tekrarlayan beklenmedik panik ataklar olur. Panik ataklar, hızla ortaya çıkan ve dakikalar içinde doruk noktasına ulaşan ani yoğun korku dönemleridir. Ataklar beklenmedik bir şekilde meydana gelebilir ya da korkulan bir nesne veya durum gibi bir tetikleyici tarafından başlatılabilir.
Panik atak sırasında insanlar şunları yaşayabilir:
- Kalp çarpıntısı, çarpıntı yapan bir kalp atışı veya hızlanmış bir kalp atış hızı
- Terleme
- Titreme
- Nefes darlığı, boğulma veya boğulma hissi
- Yaklaşan felaket hisleri
- Kontrolden çıkma hissi
Panik bozukluğu olan kişiler genellikle bir sonraki atağın ne zaman olacağı konusunda endişelenirler ve panik atakla ilişkilendirdikleri yerlerden, durumlardan veya davranışlardan kaçınarak aktif olarak gelecekteki atakları önlemeye çalışırlar. Panik atak endişesi ve atakları önlemek için harcanan çaba, agorafobi gelişimi de dahil olmak üzere kişinin yaşamının çeşitli alanlarında önemli sorunlara neden olur.
Fobi ile İlgili Bozukluklar
Fobi, belirli nesnelere veya durumlara karşı yoğun bir korku veya isteksizliktir. Bazı durumlarda endişeli olmak gerçekçi olabilse de, fobisi olan kişilerin hissettikleri korku, durumun veya nesnenin neden olduğu gerçek tehlikeyle orantısızdır.
Fobisi olan kişiler:
- Korkulan nesne veya durumla karşılaşma konusunda mantıksızca veya aşırı endişe duyabilir
- Korkulan nesne veya durumdan kaçınmak için aktif adımlar atar
- Korkulan nesne veya durumla karşılaştığında anında yoğun bir endişe yaşar
- Kaçamadığı nesnelere ve durumlara yoğun kaygıyla katlanır
Birkaç tür fobi ve fobiyle ilgili bozukluk vardır:
Özgül Fobiler (bazen basit fobiler olarak da adlandırılır): Adından da anlaşılacağı gibi, belirli bir fobisi olan insanlar, belirli nesne veya durum türlerinden yoğun bir korkuya veya yoğun bir endişeye sahiptir. Belirli fobilerin bazı örnekleri arasında şunlar yer alır:
- Uçak
- Yükseklikler
- Örümcek, köpek veya yılan gibi belirli hayvanlar
- İğne veya enjeksiyon
- Kan
Sosyal anksiyete bozukluğu (önceden sosyal fobi olarak adlandırılırdı): Sosyal anksiyete bozukluğu olan kişiler, sosyal ortamlara veya performans sergilemeleri gerektiren durumlara karşı genel olarak yoğun bir korku veya endişeye sahiptir. Davranışlarının başkaları tarafından olumsuz olarak değerlendirileceğinden ve kendilerini utandıracaklarından endişe ederler. Bu endişe genellikle sosyal kaygısı olan kişilerin sosyal durumlardan kaçınmasına neden olur. Sosyal anksiyete bozukluğu, işyeri veya okul ortamı gibi çeşitli durumlarda ortaya çıkabilir.
Agorafobi: Agorafobisi olan kişiler, aşağıdaki durumlardan iki veya daha fazlasından yoğun bir şekilde korkarlar:
- Toplu taşıma kullanmak
- Açık alanlarda olmak
- Kapalı alanlarda olmak
- Sırada beklemek veya kalabalığın içinde olmak
- Evin dışında yalnız olmak
Agorafobisi olan kişiler genellikle bu durumlardan kaçınırlar, çünkü kısmen panik benzeri tepkileri veya diğer utanç verici semptomları olması durumunda ayrılmanın zor veya imkansız olabileceğini düşünürler. Agorafobinin en şiddetli biçiminde, kişi eve bağımlı hale gelebilir.
Ayrılık kaygısı bozukluğu: Ayrılık kaygısı genellikle sadece çocukların uğraştığı bir şey olarak düşünülür; ancak yetişkinlere de ayrılık anksiyetesi bozukluğu teşhisi konulabilir. Ayrılık kaygısı bozukluğu olan kişiler, bağlı oldukları kişilerden ayrılmaktan korkarlar. Genellikle, ayrı olduklarında bağlanma figürlerine bir tür zarar veya istenmeyen bir şey olacağından endişe duyarlar. Bu korku onları bağlı oldukları figürlerden ayrılmaktan ve yalnız kalmaktan kaçınmaya yönlendirir. Ayrılma kaygısı olan kişiler, bağlanma figürlerinden ayrılmaya ilişkin kabuslar görebilir ya da ayrılma gerçekleştiğinde veya beklendiğinde fiziksel belirtiler yaşayabilirler.
Seçici mutizm: Anksiyete ile ilişkili biraz nadir görülen bir bozukluk, seçici mutizmdir. Seçici mutizm, insanlar normal dil becerilerine sahip olmalarına rağmen belirli sosyal durumlarda konuşamadıklarında ortaya çıkar. Seçici mutizm genellikle 5 yaşından önce ortaya çıkar ve genellikle aşırı utangaçlık, sosyal utanma korkusu, zorlayıcı özellikler, geri çekilme, yapışma davranışı ve öfke nöbetleri ile ilişkilidir. Seçici mutizm teşhisi konan kişilere sıklıkla başka anksiyete bozuklukları teşhisi de konur.
Risk faktörleri
Araştırmacılar, hem genetik hem de çevresel faktörlerin anksiyete bozukluğu geliştirme riskine katkıda bulunduğunu tespit ediyor. Her tür anksiyete bozukluğu için risk faktörleri değişebilse de, tüm anksiyete bozukluğu türleri için bazı genel risk faktörleri şunları içerir:
- Çocuklukta utangaçlığın veya davranışsal kaçınmanın mizaç özellikleri olması
- Erken çocuklukta veya yetişkinlikte stresli ve olumsuz yaşam olaylarına maruz kalma
- Biyolojik akrabalarda anksiyete veya diğer akıl hastalıkları öyküsü
- Tiroid sorunları, kalp aritmileri, kafein veya diğer maddeler/ilaçlar gibi bazı durumlar anksiyete semptomlarını üretebilir veya şiddetlendirebilir. Fiziksel bir sağlık muayenesi olası bir anksiyete bozukluğunun değerlendirilmesinde yardımcı olur.
Tedaviler ve Terapiler
Anksiyete bozuklukları genellikle psikoterapi, ilaç veya her ikisi ile tedavi edilir. Kaygıyı tedavi etmenin birçok yolu vardır ve insanlar kendileri için en iyi tedaviyi seçmek için doktorlarıyla birlikte çalışmalıdır.
Psikoterapi
Psikoterapi anksiyete bozukluğu olan kişilere yardımcı olabilir. Etkili olabilmesi için psikoterapinin kişinin özel kaygılarına yönelik olması ve onun ihtiyaçlarına göre uyarlanması gerekir.
Bilişsel davranışçı terapi
Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT), anksiyete bozukluğu olan insanlara yardımcı olabilecek bir psikoterapi türüdür. İnsanlara kaygı yaratan ve korku veren nesnelere ve durumlara farklı düşünme, davranma ve tepki verme yollarını öğretir. BDT, insanların sosyal kaygı bozukluğunu tedavi etmek için hayati önem taşıyan sosyal becerileri öğrenmelerine ve uygulamalarına da yardımcı olur.
Bilişsel terapi ve maruz bırakma terapisi, sosyal anksiyete bozukluğunu tedavi etmek için sıklıkla birlikte veya kendi başlarına kullanılan iki BDT yöntemidir. Bilişsel terapi, kaygı bozukluklarının altında yatan yararsız veya çarpık düşünceleri belirlemeye, zorlamaya ve ardından etkisiz hale getirmeye odaklanır. Maruz kalma terapisi, insanların kaçındıkları faaliyetlere katılmalarına yardımcı olmak için anksiyete bozukluğunun altında yatan korkularla yüzleşmeye odaklanır. Maruz kalma terapisi bazen gevşeme egzersizleri ve/veya imgeleme ile birlikte kullanılır.
BDT, bireysel olarak veya benzer güçlükleri olan bir grup insanla yapılabilir. Katılımcıların oturumlar arasında çalışan becerileri pratik yapabilmeleri için genellikle “ev ödevi” verilir.
İlaç tedavisi
İlaç, anksiyete bozukluklarını iyileştirmez, ancak semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir. Anksiyete için ilaç, bir psikiyatrist veya birinci basamak sağlık hizmeti sağlayıcısı gibi doktorlar tarafından reçete edilir. Anksiyete bozukluklarıyla mücadelede kullanılan en yaygın ilaç sınıfları, anti-anksiyete ilaçları (benzodiazepinler gibi), antidepresanlar ve beta blokerlerdir.
Anti-Anksiyete İlaçları
Anksiyete önleyici ilaçlar, kaygı, panik atak veya aşırı korku ve endişe belirtilerini azaltmaya yardımcı olabilir. En yaygın anti-anksiyete ilaçları benzodiazepinler olarak adlandırılır. Benzodiazepinler bazen yaygın anksiyete bozukluğu için birinci basamak tedaviler olarak kullanılsa da, hem yararları hem de sakıncaları vardır.
Benzodiazepinlerin bazı faydaları, kaygıyı gidermede etkili olmaları ve genellikle kaygı için reçete edilen antidepresan ilaçlardan daha hızlı etki göstermeleridir. Benzodiazepinlerin bazı dezavantajları, insanların uzun bir süre boyunca alındığında onlara karşı bir tolerans oluşturabilmeleri ve aynı etkiyi elde etmek için daha yüksek dozlara ihtiyaç duymalarıdır. Hatta bazı insanlar onlara bağımlı hale gelebilir.
Bu sorunlardan kaçınmak için doktorlar genellikle kısa süreler için benzodiazepinler reçete eder. Bu, özellikle yaşlı yetişkinler, madde bağımlılığı sorunları olan kişiler ve kolayca ilaca bağımlı hale gelen kişiler için yararlı olan bir uygulamadır.
İnsanlar aniden benzodiazepin almayı bırakırlarsa, yoksunluk semptomları olabilir veya kaygıları geri dönebilir. Bu nedenle, benzodiazepinler yavaş yavaş azaltılmalıdır. Siz ve doktorunuz ilacı bırakma zamanının geldiğine karar verdiğinizde, doktor dozunuzu yavaş ve güvenli bir şekilde azaltmanıza yardımcı olacaktır.
Uzun süreli kullanım için, benzodiazepinler genellikle kaygı için ikinci basamak tedavi (antidepresanlar birinci basamak tedavi olarak kabul edilir) ve ayrıca herhangi bir rahatsız edici semptom alevlenmeleri için “gerektiğinde” bir tedavi olarak kabul edilir.
Farklı bir anti-anksiyete ilacı türü buspirondur. Buspiron, herkese yardımcı olmamasına rağmen, özellikle kronik anksiyete tedavisi için benzodiazepin olmayan bir ilaçtır.
Antidepresanlar
Antidepresanlar depresyonu tedavi etmek için kullanılır, ancak anksiyete bozukluklarının tedavisinde de yardımcı olabilirler. Beyninizin ruh halini veya stresi kontrol eden belirli kimyasalları kullanma şeklini iyileştirmeye yardımcı olabilirler. Belirtilerinizi iyileştiren ve yönetilebilir yan etkileri olan birini bulmadan önce birkaç farklı antidepresan ilacı denemeniz gerekebilir. Geçmişte size veya yakın bir aile üyesine yardımcı olan bir ilaç genellikle dikkate alınacaktır.
Antidepresanların etkisi zaman alabilir, bu nedenle etkinliği hakkında bir sonuca varmadan önce ilaca bir şans vermek önemlidir. Antidepresan kullanmaya başlarsanız, doktor yardımı olmadan almayı bırakmayın. Siz ve doktorunuz ilacı bırakma zamanının geldiğine karar verdiğinizde, doktor dozunuzu yavaş ve güvenli bir şekilde azaltmanıza yardımcı olacaktır. Bunları aniden durdurmak, yoksunluk belirtilerine neden olabilir.
Seçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI’lar) ve serotonin-norepinefrin geri alım inhibitörleri (SNRI’ler) olarak adlandırılan antidepresanlar, anksiyete için birinci basamak tedaviler olarak yaygın olarak kullanılmaktadır. Anksiyete bozuklukları için daha az kullanılan – ancak etkili – tedaviler, trisiklik antidepresanlar ve monoamin oksidaz inhibitörleri (MAOI’ler) gibi daha eski antidepresan sınıflarıdır.
Lütfen Dikkat: Bazı durumlarda, çocuklar, gençler ve 25 yaşın altındaki genç yetişkinler, özellikle başladıktan sonraki ilk birkaç hafta içinde veya doz değiştirildiğinde, antidepresan ilaçlar alırken intihar düşüncelerinde veya davranışlarında artış yaşayabilir. Bu nedenle, özellikle tedavinin ilk birkaç haftasında, antidepresan alan her yaştan hasta yakından izlenmelidir.
Beta Blokerler
Beta blokerler çoğunlukla yüksek tansiyonu tedavi etmek için kullanılsa da, hızlı kalp atışı, titreme, terleme ve kızarma gibi kaygının fiziksel semptomlarını hafifletmeye yardımcı olmak için de kullanılabilirler. Bu ilaçlar, kısa bir süre için alındığında, insanların fiziksel semptomları kontrol altında tutmasına yardımcı olabilir. Performans kaygılarının bazı öngörülebilir biçimleri için önleyici bir müdahale olarak da dahil olmak üzere, akut kaygıyı azaltmak için “gerektiğinde” kullanılabilirler.
Doğru İlaç Seçimi
Bazı ilaç türleri, belirli türdeki anksiyete bozuklukları için daha iyi sonuç verebilir, bu nedenle insanlar hangi ilacın kendileri için en iyi olduğunu belirlemek için doktorlarıyla yakın çalışmalıdır. Kafein, reçetesiz satılan bazı soğuk algınlığı ilaçları, yasadışı ilaçlar ve bitkisel takviyeler gibi belirli maddeler, anksiyete bozukluklarının semptomlarını şiddetlendirebilir veya reçeteli ilaçlarla etkileşime girebilir. Hastalar hangi maddelerin güvenli olduğunu ve hangilerinden kaçınmaları gerektiğini öğrenmek için doktorlarıyla konuşmalıdır.
Doğru ilaç seçimi, ilaç dozu ve tedavi planı bir uzman gözetiminde yapılmalı ve kişinin ihtiyaçlarına ve tıbbi durumuna göre yapılmalıdır. Doktorunuz doğru olanı bulmadan önce birkaç ilaç deneyebilir.
Siz ve doktorunuz şunları tartışmalısınız:
- İlaçların ne kadar iyi çalıştığı veya semptomlarınızı iyileştirmek için ne kadar işe yarayabileceği
- Her ilacın faydaları ve yan etkileri
- Tıbbi geçmişinize bağlı olarak ciddi yan etki riski
- Yaşam tarzı değişikliği gerektiren ilaçların olasılığı
- Her ilacın maliyeti
- Almakta olduğunuz diğer alternatif tedaviler, ilaçlar, vitaminler ve takviyeler ve bunların tedavinizi nasıl etkileyebileceği.
- Anksiyete bozukluğu olan birçok insan için ilaç ve psikoterapi kombinasyonu en iyi yaklaşımdır. Bu yüzden bu seçenek mutlaka değerlendirilmelidir.
- İlaç nasıl durdurulmalı (Bazı ilaçlar birdenbire kesilemez ve doktor kontrolünde yavaş yavaş azaltılarak kesilmelidir).
Stres Yönetimi Teknikleri
Stres yönetimi teknikleri ve meditasyon, anksiyete bozukluğu olan kişilerin kendilerini sakinleştirmelerine yardımcı olabilir ve terapinin etkilerini artırabilir. Araştırmalar, fiziksel egzersizin bazı kişilerin kaygılarını yönetmelerine yardımcı olabileceğini öne sürüyor; ancak egzersiz standart tedavinin yerine düşünülmemelidir. Bir psikoterapi veya ilaç tedavisinin yanına egzersiz eklemek çok daha iyi sonuç verecektir.